Läs mer från:
Jana Svobodová
Martin Braak


<<< Tillbaka till Hamstrar
<<< Tillbaka till Artiklar

En gammal mutation i ny tappning - Dalmatiner och Polywhite

Dalmatiner är en färgvariant som verkar ha förbryllat många internationellt. De holländska uppfödarna har känt till denna variant i över 10 år och ser den inte som någonting speciellt men de var omedvetna exakt vilken mutation det rörde sig om.

Oktober 2006 upptäckte Jana Svobodová från Tjeckien (Riky's Hamsteruppfödning) en udda tecknad guldhamster på en djurmässa i Prag. Ägaren var Líza Švejdová och hon berättade att hon inhandlat djuren från en annan säljare och att Jana skulle försöka kontakta honom själv.

Säljaren förklarade att de kallas Dalmatiner, verkar vara en kombination av Dominant Spot och Roan och att de är importerade från Holland. Roan Wh_ är en dominant variant och ger ett spräckligt utseende i kombination med cream ee. Roan hamstrar föds vanligen creamfärgade och blir gradvis vitare med åldern. I kombination med annat än cream blir varianten vitmagad och det här är varför varianten även kallas Vitmagad. Om man kombinerar genen i dubbel upplaga föds ungarna vita och ögonlösa vilket gör att ungarna inte överlever. Enligt säljaren så dök det upp Normalfärgade Vitmagade i parningar från några av dessa kombinationer med Dalmatiner så det borde inte vara någonting annat än Roan.

Jana tog ett par individer av Dalmatiner och började sin undersökning om var varianten kom ifrån och all information forsatte att leda tillbaka till Holland. Jana hittade t.o.m. en bild på en Dalmatiner i 'Encyclopedia of Rabbits and Rodents' skriven av Esther Verhoef 1998. Jana var inte ensam utan flera uppfödare försökte samtidigt utskilja vilken gen det rörde sig om. Under den här tiden och efter många testparningar blev det uppenbart att det inte rörde sig om Roan utan att det var en okänd teckningsgen i kombination med Dominant Spot som skapade en inverterad effekt. Dvs. ett vitt djur med färgade fläckar (och inte ett färgat djur med vita fläckar, ö. anm.). Den här varianten kallades därför for Nom-Spot och tilldelades genkoden ns.

Det verkade som att gåtan var löst men det skulle visa sig att den inte var. Senare dök det upp en ny variant en mörk gulsvart guldhamster med ett roan-mönster och med en mörk ål synlig på ryggen Inte ett typiskt Roan utseende. Tillbaka till 2006 så pratade även Janet Nobel (Medusa BV's Uppfödning) om att hon haft flera individer med samma utseende och att färgen och teckningen nedärvdes recessivt. Ett par år senare vann Laura Post förstaplatsen på utställning hos Holländska Gnagarföreningen (NKV) 2008 med just en av dessa individer - en Black Yellow Roan. En unik och vacker hamster som faktiskt också vara köpt i en djuraffär. Heta debatter började dyka upp om vilken färg det rörde sig om för hamstern var uppenbart en Black Yellow men inte Roan eftersom Roan har inte den här effekten på gulbaserade färger. Det är en ny variant!

Fler och fler individer började dyka upp under tiden Jana undersökte vilken gen det rörde sig om. Ett par år senare löste sig gåtan om vilka gener som var inblandade i de roan-mönstrade djuren och det var nu klart att det handlade om en recessiv gen som i kombination med umbrous och cream eller gul som gav det här karaktäristiska utseendet. Till skillnad från Roan som bleks så föddes dessa ungar med det här mönstret och i kombination med Normalfärgat gav det också Vitmagade djur. Runt 2010 dök det upp ett nytt namn för den här genen; Polywhite.

Samtidigt så korsade Janice Bourell (Holmden Hill Haven, Ohio USA) Polywhite med Roan och drog slutsatsen att de fick ett helt annat mönster. När Janice parade tillbaka på Polywhite fick hon inte några enfärgade utan bara mönstrade ungar. Hennes slutsats var att genen för Polywhite ligger på samma lokus som Roan och gav den genkoden wh(p) - men inte vetenskapligt bevisat att det stämmer.

Min bror Peter Braak föder upp guldhamster och hade Dalmatiner i sin uppfödning. 2012 upptäckte jag att genom att gå igenom hans stamtavlor, registreringar och nuvarande kullar att det fanns ett mönster och att varianten Dalmatiner (Nom-Spot) samt Polywhite måste vara samma variant och efter ett antal testparningar så bekräftade vi även detta. Det här är hur en gammal mutation i kombination med andra färger kan ge ett helt annat utseende och det tog flera år innan den kombinationen testates. Nom-Spot och Polywhite visade sig alltså vara samma gen.

© 2013 Martin Braak, översatt av Patricia Söderqvist.

 

 

© Tsunamis 2008