<<< Tillbaka till Gerbiler
<<< Tillbaka till Artiklar

När dök de olika mutationerna upp?

Sent 1960-tal, genen för vitfläckighet (Sp)
Genen för vitfläckighet dök först upp hos en privatperson i North Carolina, men importerades först till Europa runt 1967. Genen för vitfläckighet är en dominant gen och finns på alla färger.

Sent 1960-tal, genen för ’pseudo’ albino (ch)
Himalayan, även kallad Dark Tailed White, ger rödögda vita gerbiler med en mörk svans. Observerades i England i början av 1970-talet.

1971, genen för svart (a)
Den första rent Svarta gerbilen dök upp hos sergeant Norman Olson, USA, och den renavlades hos Tumblebrook Farm. Först till England kom den under sent 1978/79, där Richard O Grady och Mina Henley började ett intensivt avelsarbete med att korsa den svarta gerbilen och den nya färgen argente (se nedan). Än idag är den svarta gerbilen en mycket vanligförekommande färg.

1975, genen för grått (uw(d))
Den Grå Agoutin upptäcktes först i en djuraffär i London, senare dog den ut men återupptäcktes några år senare. Den är nu en mycket vanligförekommande färg i Europa, men är ännu ovanlig i USA. Tidigare kallad g.

1977, genen för rödögdhet (p)
Genen för rödögdhet som ger Argente upptäcktes i en skola i London. Är idag lätt att hitta.

1980, blekningsmutationen, del av genen för gult (ef)
Den här genen ger Orange Mold, även kallad Schimmel. Oserverades först i USA under 1980-talet, men importerades inte till Europa förens 1998. Är fortfarande mycket ovanlig.

Mitten av 1980-talet, genen för gult (e)
Denna mutation dök först upp i USA, och ger den färg vi kallar Dark Eyed Honey. Importerades först till England under 1997 från Nederländerna, och är där relativt ovanlig. Här i Sverige är den lätt att hitta.

1994, genen för colorpoint (c(chm)) Den så kallade Burmesen observerades först i en djuraffär i Irland. De importerades senare till England och resten av Europa, där de är relativt vanliga.Tidigare kallad c(b).

1997, dilute genen (d)
Dilute genen dök först upp i ett universitet i Tyskland, där den första riktiga Blå gerbilen upptäcktes. Dilute genen bleker färgen, där Svart blir Blå. I övriga Europa är den mycket ovanlig, och till England kom den inte förens ungefär år 2001 där en intensiv avelsforskning håller på att studera dilute genens effekter i kombination på övriga färger.

2007, genen för rex och wavy (Re och wa)
Dessa två gener dök upp ungefär samtidigt och härstammar från gerbiler i Polen och Tjeckien. rex är ett dominant anlag och wavy är recenssivt. Båda påverkar strukturen på håret och ger det ett mjukt, krulligt och fluffigt intryck. Även morrhåren är krulliga.

© National Gerbil Society, översatt av Patricia Söderqvist.

© Tsunamis 2008