<<< Tillbaka till Artiklar

När ska ungarna flytta?

Jag har funderat länge på det här med leveransålder. Vid vilken tid är ungarna klara och redo att flytta till ett nytt hem? Vilken ålder är lämpligast? När är det för tidigt alt. för sent? Att det är olika från art till art är inget konstigt heller så jag har fått anpassa mig till det. Ibland beror även väntan på att ungen inte är tillräckligt handtam än, eller att den är under utvärdering för att eventuellt sparas i uppfödningen.


Campbells Dvärghamster

Campbells anser jag är klara tidigt. De blir snabbt handtama som ungar, äter fast föda redan innan de öppnat ögonen och är helt oberoende av föräldrarna redan vid 3 veckors ålder. Det betyder inte att de bör flytta i den här åldern utan att de är redo att säras på könen och flytta till egen bur. Lämpligen gör jag detta vid 4 veckors ålder men har hört andra uppfödare som delar på dem redan vid 3,5 veckor.

Flytt till köpare har jag tidigare väntat tills ända upp i 7 veckas ålder men gör numera inte det. Varför undrar du? Redan vid 8 veckor börjar den kritiska åldern när de på allvar är könsmogna och vill testa sina gränser och även gränserna mellan burkamraterna. Detta är väldigt stressande för dem och kan, enligt min erfarenhet, bara öka på eventuella konflikter eller bråk om rangen. En flytt i den här åldern är alltså inte optimalt, mitt i perioden när det börjar hända som mest för individen. Så en bra tid är innan (dvs runt 5 veckor) eller efter (dvs 10-12 veckor och uppåt).


Gerbiler

Gerbiler växer mycket långsammare. De diar i 4 veckor även om de äter fast föda från 3 veckors ålder. Gerbiler är fysiskt könsmogna vid 4 veckor men de är inte psykiskt könsmogna förrän 8-12 veckor. Deras familjegrupper fungerar på det sättet att pappan förhindrar att söner parar mamman och döttrar och mamman förhindrar brunst på unga honor. Ungar djur bör ändå flytta från familjegruppen vid 8-12 veckors ålder senast för den här instinkten fungerar inte för evigt på våra domesticerade gerbiler. En gerbilunge har bäst förutsättningar i livet av att få växa upp i familjegrupp och bo kvar i minst 6-7 veckor. De är mindre stressade och har ett bättre socialt språk med varandra.

Eftersom gerbiler utvecklas långsamt så får de även flytta till nya ägare i högre ålder, runt 7 veckor och framåt. Förutsatt att köparen inte har en ensam vuxen att sätta ihop med en eller flera ungar. Då ger jag en möjlighet att köpa 6-veckors ungar. Gerbiler är i regel svåra att få ihop med en ny kompis och därför behöver man så unga individer som möjligt som inte hunnit bli könsmogna.

Gerbiler har också en kritisk period i sitt liv där det är störst risk för bråk men den börjar inte så tidigt som hos campbells. Jag upplever mer risk för bråk när den psykiska könsmognaden börjat dvs. mellan 12 veckors ålder i upp till 5 månaders ålder. Vilket gör att den väldigt sällan råkar hända samtidigt som flytt till ny ägare.

© Tsunamis 2008