Skötselråd möss

Undrar du något om musens färger? Kika in på min genetiksida den innehåller snart även exempelbilder för alla färger.


Mössen

På mössen inriktar jag mig på vittecknat i Hereford (bläsad). Hos mig bor det ungefär 30st fördelat på några hanar och resten honor samt ungar under uppväxt. Färgerna är tickat (Agouti/Cinnamon) och enfärgat (Svart/Choklad och ibland Blå & Lilac med enstaka Gul & Röd). Hårlag som dyker upp är i huvudsak korthår men satin och långhår förekommer. Mitt främsta avelsmål är att förbättra mina linjer och därför behåller jag alla ungar för utvärdering och säljer i stort sett inga möss. Jag samarbetar med ett par andra hobbyuppfödare i Danmark och vi utbyter erfarenheter och avelsdjur oss emellan.

2013 blev Tsunamis godkänd registrerad uppfödare vilket innebär att mössen säljs med stamtavla utfärdad av en förening och att uppfödningen följer föreningens föreskrifter. Tsunamis uppfödning är idag aktiv hos Dansk Mus & Gerbil klubb.

Hereford/bläsadÖvriga projekt

Utöver min huvudfokus på Hereford och allmäna intresse för vittecknade varianter brukar jag har lite olika småprojekt igång. Ibland är det färger eller varianter som jag avser att para in på mina huvudprojekt eller helt enkelt färger och varianter som jag har ett så pass stort intresse för att de är här för att stanna. Planer för 2018 är att aveckla sidoprojekten helt för att fokusera på Hereford enbart. Det betyder att bara enstaka enfärgade Choklad och Recessive Yellow kommer finnas kvar under 2018 för att kunna para in för storlek/färg när det är nödvändigt.


 

© Patricia Söderqvist 2008